Fake it till you make it? Falske følgere på sosiale medier

Ønsker å ta opp et tema som har irritert meg litt i det siste. Som blogger, digital markedsfører og ivrig bruker av sosiale medier har jeg oppdaget at stadig flere kjøper seg falske følgere på diverse sosiale plattformer. I dag handler det om volum: antall likes, antall klikk, antall følgere, etc. Dette er ment å reflektere popularitet, men sier ingenting om kvalitet og det synes jeg er veldig synd.

Det å kjøpe falske følgere, falske likes og falske kommentarer er i mine øyne i en umoralsk ting å gjøre. Fra en bloggers perspektiv, er det frustrerende. Fra en markedsførers perspektiv, er det rett og slett en dårlig forretningsstrategi da merkenavnet kan oppfattes som useriøst og miste sin integritet. Det finnes også mange bedrifter som har jobbet hardt for å skape organisk vekst gjennom sine forretningsforbindelser og kunder. Hvis du har et produkt eller en tjeneste verdt å selge, vil du ikke trenge å kjøpe følgere. Personlig bruker jeg mye Instagram, og for meg, handler det om å gi en visuell opplevelse som tiltrekker seg lojale tilhengere som deler mitt synspunkt. Jeg kan dessverre ikke se verdien i å ha en haug med ikke-eksiterende følgere.

Det er en kjent sak at kjendiser, bedrifter og privatpersoner benytter seg av dette. Jeg har blogget og brukt Instagram i et par år og har kun organiske følgere, ikke så mange – men jeg har lagt ned mye arbeid for å få disse følgerne. Nå kan du som nybegynner gå fra 50 følgere eller likes, til 50.000 i løpet av et par dager. Jeg som jobber med dette daglig, kan se når noen har kjøpt en betydelig del av sitt publikum – og jeg tror de fleste erfarne brukere av sosiale medier også kan det.

Det stadig blir utviklet programmer som kan måle om bedrifter og enkeltpersoner er ærlige om rekkevidden av sine markedsføringstiltak innenfor sosiale medier. Nettsiden statuspeople.com er en tjeneste som avdekker hvor stor prosentandel av følgere på Twitter som er falske (og det er overraskende vanlig). Etterhvert vil det forhåpentligvis komme et verktøy for Instagram.

Jeg synes kvaliteten på innleggene og ditt engasjement med tilhengerne er som betyr mest. Jeg håper at etterhvert som forbrukere blir oppmerksomme på denne praksisen vil man bli mer opptatt av kvaliteten fremfor hvor man mange følgere man har. Hva mener dere om dette?

Tips! Sjekk ut denne siden for analyser og tips om hvordan du kan markedsføre bedriften din: Social Bakers

Please follow and like us: